BREAKFAST
PIZZA TELUR
Bahan-bahan:
2 Biji Telur
½ hotdog
[potong bulat2 nipis2]
Ayam - potong
kecik2 gaul dengan black pepper+garam [goreng xde minyak/minyak 3titik siap2]
Sebiji tomato
cherry [potong dadu]
½ keping cheese
potong dadu
Cara-cara:
- Pukul telur sampai kembang, then tuang dalam non-stick
frying pan[xyah minyak] / kuali [minyak sesudu]
- Kira sampai 10 atau lapisan bawah telur dah
masak sikit [atas masih mentah], TUTUP API.
- Tabur semua bahan2 hotdog/ayam/tomato dan last
sekali cheese…kemudian hidupkan api [kecik jek]
- Masak sehingga bahagian atas kering [telur dah
masak] JANGAN DITERBALIKAN nanti cheese cair susah
- Lipat dua dan hidangkan..:)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MURTABAK TELUR
Bahan-bahan
:
2 Biji Telur
1 ekor ikan
sardin tin [hancurkan]
1 sk kuah
sardin
Bawang besar
[potong dadu]
Cili padi/cili
[potong dadu]
Cara-cara
:
- Campurkan semua bahan, pukul sampai sebati
- Tuang dalam non-stick frying pan[xyah minyak] / kuali
[minyak sesudu]
- Masaklah macam masak telur dadar. BOLEH
DITERBALIKKAN
- Siap di hidang sedap dimakan bersama-sama kari
cair
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lain-lain Menu
Breakfast :
- Telur rebus [3 Biji]
- Telur ½ masak [3 Biji]
- Telur Mata [3 Biji]
- Hot Dog 2 batang
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LUNCH dan DINNER
AYAM GORENG
3 Ketul Ayam
[sukati nak bahagian apa, recommend dada]
1 Biji Telur
[Masak scramble egg]
IKAN GORENG
2 Ekor Ikan
1 Biji Telur
[Masak scramble egg]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DAGING/AYAM/KAMBING PANGGANG
2 tapak
tangan dan tebal ½ inci]
1 Ulas Bawang merah }
2 Ulas Bawang
putih } [blend]
Halia sebesar
kuku }
½ sk jintan halus }
½ sk jintan
kasar } [tumbuk kasar]
½ sk
ketumbar }
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan, then perap simpan dalam
peti ais [bahagian bawah 30min atau
semalaman] lagi lama simpan lagi sedap..
- Masak dalam oven/kuali/api [bbq]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IKAN STIM/BAKED
1 Ekor
Siakap besar separuh A4 lipat 2
½ lemon
ambil air dia
1 Ulas Bawang merah }
2 Ulas Bawang
putih } [blend]
Halia sebesar
kuku }
Black pepper
Garam
Minyak Olive/minyak masak/butter
Kertas Foil
Cara-Cara:
- Bersihkan ikan
- Bentang kertas foil 2 kali ganda besar ikan
- Lap-lapkan ikan dengan semua bahan [kecuali
minyak]
- Letak ikan atas foil, then curah semua bahan
yang berlebihan then lipatkan kertas foil
- Simpan 20min dalam peti ais
- Bakar dalam oven 20min dengan suhu 150'c atau kukus
20 min atau bakar atas api bbq atau atas kuali leper
- Siap…
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SAYURAN
Semua boleh
makan dan masak lagi hijau lagi bagus..setiap hidangan mesti ada sayur, kalau
malas potong timun 10 hiris.
Jenis
Masakan :
·
Belacan
·
Goreng
·
Sup
·
Saute } garam sikit, NO MSG/NO AJINOMOTO
·
Rebus
·
Mentah
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MINUMAN
·
Green tea
·
Teh O
·
Mint Tea
·
Camomile Tea } TAKDE GULA WALAU SEBUTIR
·
Air Suam
·
Teh O Ais
TAHAP KEKENYANGAN SETIAP HIDANGAN
|
|
Sekejap dah lapar
|
Senang lapar
|
3 jam dah
lapar
|
Boleh tahan
sampai meal seterusnya
|
Kenyang giler!!
|