Hari Rabu haritu birthday teamate wa yang ke 29th, kebetulan harini Cik Mira [salah seorang boss kat opis] nak belanja karaoke kat Alamanda, so wa buat keputusan untuk sambut sekali birthday Emma.. Kebetulan 2,3 minggu lepas wa ade tertengok cara-cara buat kek ais krim ni. Makanya malam tadi wa shopping kat Alamanda untuk beli bahan-bahan kek ni.
Bahan-bahan dia :
Loyang 22"
Coklat KitKat 2Jari - 20pcs
Kek Span biasa [untuk based & belah tengah]
Ice Cream pilihan
Marshmallow
Serbuk Oreo
Coklat taburan pilihan
sumber gambar loyang : Hanna Sakura
Mula-mula susun coklat KitKat keliling Loyang
Then susun kek span untuk jadi alas..disebabkan kek tu kecik, maka wa dah expand bagi penuh ruang
Step xbergambar:
1. ceduk ice cream+tabur marshmallow+oreo
2. Then susun kek lagi untuk jadikan 2 layer
Lepas tu wa ceduk lagi ice cream+tabur marshmallow+oreo
dah siap step ini sila bekukan sekurang-kurangnya 1 malam untuk pastikan ice cream betul-betul beku dan keras..!
Bila dah keras sepenuhnya, bolehlah tanggalkan tepi loyang tu,
then hiaskan ikot coklat taburan pilihan anda..:)
Berjaya suprisekan Emma..:):)
Selamat hari Lahir kawan sepasukan..!!
Settle..!!
ni rupa dalaman kek+ice cream+kek
wa tiru kat sinilah..:)
ehh...macam penah makan laa kek nih...hahahahahah...sila buat lagi untuk besday sy plak...hak hak hak
ReplyDeleteHehehe...InsyaAllah...:):)
Deletehuii ini tidak adil.. tidak adill ~ ana nak jugak kek cmni! huwawawa
ReplyDelete*kalo mixer elba tu sampai nti pon tah rajin ke x nak membaking :P
hahaha..sampai jek mixer, boleh lah mula membuat kek..hehe
Deletemixer sudah sampai. tap mood RAJIN blm sampai hahaha
Deletehahaha..xpe..ili paham..:) nanti dah buat kek jgn lupa update yer..
Deletesaya dah cuba dan menjadi.. Thanks!!
ReplyDeletehahaha..lambat dah kite reply..nmpk sgt da lama x on9...hehe..tp cepat cair kan..tu je kekurangan die..huk..huk
DeleteModa semua utk bt kek ni bp kak
ReplyDeletemodal utk kek ni agak mahal..huu..bergantung pada harga coklat.. kalo kite pakai coklat murah, maka murah lah modalnya..yg ni kite buat dalam RM80 jugak, sbb loyang baru beli....heeee...:)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletebila kita masukkan aiskrim ke dalam tu, aiskrim nya tak meleleh keluar melalui celah celah bahagian batang kitkat tu ke kak ? sebab dalam gambar macam cair je je aiskrimnya
ReplyDeleteAduyaii..kat rumah xde loyang bulat la plak... Loyang segiempat je ada.... Boleh ke? Lapik dengan plastik..dah siap, keras kek aiskrim tu, tarik je plastik tu keluar sekali dgn kek...
ReplyDelete