BREAKFAST
PIZZA TELUR
Bahan-bahan:
2 Biji Telur
½ hotdog
[potong bulat2 nipis2]
Ayam - potong
kecik2 gaul dengan black pepper+garam [goreng xde minyak/minyak 3titik siap2]
Sebiji tomato
cherry [potong dadu]
½ keping cheese
potong dadu
Cara-cara:
- Pukul telur sampai kembang, then tuang dalam non-stick frying pan[xyah minyak] / kuali [minyak sesudu]
- Kira sampai 10 atau lapisan bawah telur dah masak sikit [atas masih mentah], TUTUP API.
- Tabur semua bahan2 hotdog/ayam/tomato dan last sekali cheese…kemudian hidupkan api [kecik jek]
- Masak sehingga bahagian atas kering [telur dah masak] JANGAN DITERBALIKAN nanti cheese cair susah
- Lipat dua dan hidangkan..:)
MURTABAK TELUR
Bahan-bahan
:
2 Biji Telur
1 ekor ikan
sardin tin [hancurkan]
1 sk kuah
sardin
Bawang besar
[potong dadu]
Cili padi/cili
[potong dadu]
Cara-cara
:
- Campurkan semua bahan, pukul sampai sebati
- Tuang dalam non-stick frying pan[xyah minyak] / kuali [minyak sesudu]
- Masaklah macam masak telur dadar. BOLEH DITERBALIKKAN
- Siap di hidang sedap dimakan bersama-sama kari cair
Lain-lain Menu
Breakfast :
- Telur rebus [3 Biji]
- Telur ½ masak [3 Biji]
- Telur Mata [3 Biji]
- Hot Dog 2 batang
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AYAM GORENG
3 Ketul Ayam
[sukati nak bahagian apa, recommend dada]
1 Biji Telur
[Masak scramble egg]
IKAN GORENG
2 Ekor Ikan
1 Biji Telur
[Masak scramble egg]
DAGING/AYAM/KAMBING PANGGANG
2 tapak
tangan dan tebal ½ inci]
1 Ulas Bawang merah }
2 Ulas Bawang
putih } [blend]
Halia sebesar
kuku }
½ sk jintan halus }
½ sk jintan
kasar } [tumbuk kasar]
½ sk
ketumbar }
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan, then perap simpan dalam peti ais [bahagian bawah 30min atau semalaman] lagi lama simpan lagi sedap..
- Masak dalam oven/kuali/api [bbq]
IKAN STIM/BAKED
1 Ekor
Siakap besar separuh A4 lipat 2
½ lemon
ambil air dia
1 Ulas Bawang merah }
2 Ulas Bawang
putih } [blend]
Halia sebesar
kuku }
Black pepper
Garam
Minyak Olive/minyak masak/butter
Kertas Foil
Cara-Cara:
- Bersihkan ikan
- Bentang kertas foil 2 kali ganda besar ikan
- Lap-lapkan ikan dengan semua bahan [kecuali minyak]
- Letak ikan atas foil, then curah semua bahan yang berlebihan then lipatkan kertas foil
- Simpan 20min dalam peti ais
- Bakar dalam oven 20min dengan suhu 150'c atau kukus 20 min atau bakar atas api bbq atau atas kuali leper
- Siap…
SAYURAN
Semua boleh
makan dan masak lagi hijau lagi bagus..setiap hidangan mesti ada sayur, kalau
malas potong timun 10 hiris.
Jenis
Masakan :
·
Belacan
Belacan
·
Goreng
·
Sup
·
Saute } garam sikit, NO MSG/NO AJINOMOTO
·
Rebus
·
Mentah
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MINUMAN
·
Green tea
Green tea
·
Teh O
·
Mint Tea
·
Camomile Tea } TAKDE GULA WALAU SEBUTIR
·
Air Suam
·
Teh O Ais
TAHAP KEKENYANGAN SETIAP HIDANGAN
|
|
|
Sekejap dah lapar
|
Senang lapar
|
|
3 jam dah
lapar
|
|
Boleh tahan
sampai meal seterusnya
|
|
Kenyang giler!!
|
Waawaaaaawaa tkEy.nanti aku nak try
ReplyDeletesila lah...good luck yerp..:)
ReplyDeleteTerima kasih..sy baru je mula berdiet ni..
ReplyDeletegood luck ya..!!
DeleteMurtabak telur boleh guna ikan tuna dlm tin yg dah dicampur mayonjs ke
ReplyDeletetu xsure..sbb saya dah lama xberatkins, makanya awk kene baca kandungan karbo die kat belakang tin ya..:)
Deleteboleh ke mnum teh2 ?bkan xbleh ke untuk fsah 1 shanty bru start arinie
ReplyDeleteentah ek, bole jek kot..tp jgn byk2..
Deletesiap ada bintang-bintang soo kreatif
ReplyDelete