Thursday, 26 October 2017

Family Day 2017 (2.0)

Pada 18/10/2017-19/10/2017 telah diadakah family day bagi Keluarga Allahyarham Hj Ihsan dan Allahyarhamah Hjh Amnah.. Lokasi Family day kali ni ialah di Kamar Tamu, Tongkang Pecah, Batu Pahat...

Allahyarham Hj Ihsan merupakan atuk aku belah ayah (Hairuman Ihsan)... Sedikit sejarah Keluarga Allahyarham Hj Ihsan dan Allahyarhamah Hjh Amnah: [info ni xlah tepat sgt, byk yg aku hentam jek sbrnya...]

1. berkahwin pada ............ (xtahu)

2. dikurniakan 4 orang cahaya mata:
    -Allahyarhamah Mak Long
    -Uncle Joe
    -Untie Dah
    -Ayah (Hairuman)

3. Cucu pula:
    -Allahyarhamah Mak Long (6 orang)
    -Uncle Joe (12 orang ) -agaknya
    -Untie Dah (4 orang)
    -Ayah (Hairuman) (2 orang)

4. lain-lain info xtau nak tulis apa..😊😊😊😊


ni anatara muka2 yang ada... aku xde masa ni, sbb aku dari KL, makanya kami berjumpa di sana jek..:):)


sampai-sampai jek anak aku dah merengek nak terjun kolam... dialah puncanya semua sepupu sepapat die dapat mandi kolam... walhal baru pukul 2pm kot masa tu... 


AJK hadiah menyusun segala hadiah cabutan bertuah.
untuk cabutan bertuah setiap keluarga dari cucu-cucu  Arwah...
1 family perlu menyediakan 2 jenis hadiah yang bernilai kurang-kurang RM20/hadiah...
lepas dikumpul2 dapat dalam 37 jenis hadiah cabutan bertuah...


aktiviti pertama ialah pertandingan mewarna..
cucu Hairuman yang join pertandingan ni Yaya n Feeya... 


malam pertama ada persembahan dari cucu keluarga Pak Long,  tengok lah anak aku tu, sibuk aje kat depan...


Sambutan hari lahir buat Untie Dah..:):)


Sebahagian anak-anak dan cucu-cucu Pak Long..


Yaya menang pertandingan mewarna...no. berapa xsure ek, lupa pulak..


Feeya pun menang... pandai jugak die mengaler..:):)


ni antara topeng2 yang dorg kaler.. comel2 semua..:):)


inilah family kami..:):) tema mlm ni baju bebas, shela suruh aku print baju utk mak2.. 
sbb anak2 mmg dah ada baju oren... maka sedondonlah..:):)


hari kedua baru start game untuk budak2... byk game guna kolam jek...
masa game ni aku x join sgt, sbb sibuk tidokan si kecik yang dah letih mandi kolam..heeee


petang dalam pukul 3pm, start pertandingan selfie... cara main die  mcm dibawah..:)




 ni pula tentatif baju kami... setiap ahli keluarga dikehendaki ikot dress code ni..:)


kakya dengan muka Hello Kittynya..:):)


ni kakya menang cabutan bertuah..:)


aku ni jarang dapat cabutan bertuah..skali  boleh naik pulak nama si kecik ni... 
bertuah sungguh budak ini..:):)


Dinner bersama baju Kelawar


ni baju hari last..:) ami ayah baju dah siap basuh, tu dorg pakai balik.. 
kami pakai baju The Hairuman's


rupanya anak aku jenis xtau malu... seronok sungguh die berjoget...heeee

Tuesday, 24 October 2017

Jom buat Jamu sendiri

Pantang kali ni aku cadang nak buat semuanya sendiri, disebabkan bahan2 semuanya mcm senang je nak dapat.. sbb kalo nak beli mcm costly jugak... so mari kita google cara2 buat Jamu ni...

Cuma aku kompiuz, nak makan Jamu kencur/jamu kunyit ek?? n bila masa sesuai nak makan?? ke hentam jek ek??? Aku saja cuba nk menjimatkan poket kali ni...tu xnak beli set2 berpantang... macam pilis param bagai, aku hentam beli loose jek.. bengkung pakai yg dulu punya... air mandian herba aku beli ngn kwn aku.... aku beli utk 44hari terus... senang..:) then ubat periuk nanti aku survey kedai aceh..kot ade jual..

Resepi Jamu Kunyit: 
1 bom Asam Jawa (rendam 500ml air) 
100g Halia 
100g Kencur 
500g Kunyit Hidup 
3 biji Gula Melaka 
2 biji Manjakani

ni antara gambar2 yang aku google pasal jamu kunyit... moga terajin lah kan..:)






Tuesday, 17 October 2017

Hari Minggu Bersama Anak Dara

Last week ami ayah, along n family dtg Sepang.. Shela suruh beli kolam sebagai aktiviti tambahan time ayah2 ke track.. masing2 seronok betul duk berendam... pagi petang siang malam mintak kolam...


bila suruh naik xnak... ngamuk2...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sudahnya hari isnin anak aku demam selsema... over berendam lah tu... cian anak bonda yer... 
 seharian xnak makan nasik, dah tengah malam baru mintak nasik... susu pun kurang..jimat kejap susu smlm..hehehe



[bila cek xde pulak panas... drama xnak pergi rumah pengasuh lah ni kan...??]