Thursday, 21 March 2013

Resepi Cheese Cracker Cake

resepi nih akuh belajar dah lama dah...tapi baru semalam [20.03.13] tergerak hati nak buat...so semalam balik kerja akuh terus beli bahan2 then memulakan projek lepas siap masak pengat labu...

Bahan2 untuk buat Cheese Cracker Cake ialah : 

250g             -Cream Cheese
1 tin (kecil)  -Susu pekat sukati brand
1 mangkuk  -Susu segar [untuk celup biskot]
3 peket        -biskut salted cheese
sedikit nestume
Loyang 9x9
mula-mula campurkan susu+cream cheese

 gaul smpai halus dan sebati...

then susun biskut yang dah di celup [bukan direndam eh, celup 1 saat jek]

 susun penuh2...


 then letak 5 sudu cream cheese+susu yg dah sebati 2..

 letakkan 5 penjuru tau..supaya x lupa bape sudu dah letak..
n ratakan...

then taburkan nestum sikit2..nak banyak pun boleh, 
cuma nestum 2 manis, takut muak pulak nanti..


 then repeat balik susun biskut dah celup dengan susu, n sapu cream cheese..
buat sampai lah biskut habis/cream cheese abes..
[jarang abes serentak, mesti salah satu terlebih..]


sejukkan dalam peti ais, 6jam++ baru potong dan sedia untuk dimakan..



Trivia:

1) kalau di semenanjung susah nak dapatkan biskut ni, so kakak-kakak boleh tukar dengan biskut merry/biskut cheese yg bulat 2 ke or apa2 biskut yang anda sukalah kan..[tp rasa mungkin akan berubah sikit..]

2) kalau nak cantek or nampakkan belang2 cake nih, kakak-kakak bolehlah guna susu coklat ke, strawberry ke...

3) juga boleh tabur serbuk koko bagi hasil yang lebih menarik [eh sukatilah nak letak apa]

4) Selamat mencuba..:) 

sekian.:)

13 comments:

  1. aku nak amek resepi ni yerp..

    ReplyDelete
  2. sila2 cuma biskut 2 x sure ader ke xkat malaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy order biskut ni dkt sarawak..rm3.80

      Delete
    2. Ada dijual di Ampang. Siapa nak saya boleh tlg belikan.

      Delete
    3. Kat melaka ada.. Tp mhl rm5 sebungkus

      Delete
    4. Kat melaka ada.. Tp mhl rm5 sebungkus

      Delete
    5. maslinasahim area ampang kat mana ada jual biskut tu. bolh syer x?

      Delete
    6. maslinasahim area ampang kat mana ada jual biskut tu. bolh syer x?

      Delete
  3. dtg sini amik resepi.. ^_^ tq

    ReplyDelete
  4. sila buat dan bawak ke opis untuk sama2 merasai nikmatnyeee..heheheheh

    ReplyDelete
  5. dari sehari ke sehari nak buat, tp asyik lupa je nk beli cream cheese..maap....

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberi sepatah dua kata di sini..:)