Wednesday, 24 September 2014

Resepi Diet Atkins Saya

BREAKFAST         
   
PIZZA TELUR


Bahan-bahan:
2 Biji Telur
½ hotdog [potong bulat2 nipis2]
Ayam - potong kecik2 gaul dengan black pepper+garam [goreng xde minyak/minyak 3titik siap2]
Sebiji tomato cherry [potong dadu]
½ keping cheese potong dadu

Cara-cara:
  1.  Pukul telur sampai kembang, then tuang dalam non-stick frying pan[xyah minyak] / kuali [minyak sesudu]
  2. Kira sampai 10 atau lapisan bawah telur dah masak sikit [atas masih mentah], TUTUP API.
  3. Tabur semua bahan2 hotdog/ayam/tomato dan last sekali cheese…kemudian hidupkan api [kecik jek]
  4. Masak sehingga bahagian atas kering [telur dah masak] JANGAN DITERBALIKAN nanti cheese cair susah
  5. Lipat dua dan hidangkan..:)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


MURTABAK TELUR

Bahan-bahan :
2 Biji Telur
1 ekor ikan sardin tin [hancurkan]
1 sk kuah sardin
Bawang besar [potong dadu]
Cili padi/cili [potong dadu]

Cara-cara :
  1. Campurkan semua bahan, pukul sampai sebati
  2.  Tuang dalam  non-stick frying pan[xyah minyak] / kuali [minyak sesudu]
  3.  Masaklah macam masak telur dadar. BOLEH DITERBALIKKAN
  4.  Siap di hidang sedap dimakan bersama-sama kari cair

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lain-lain Menu Breakfast :





  • Telur rebus [3 Biji]
  • Telur ½ masak [3 Biji]
  • Telur Mata [3 Biji]
  • Hot Dog 2 batang

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------


LUNCH dan DINNER
  

AYAM GORENG
3 Ketul Ayam [sukati nak bahagian apa, recommend dada]
1 Biji Telur [Masak scramble egg]


IKAN GORENG
2 Ekor Ikan
1 Biji Telur [Masak scramble egg]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAGING/AYAM/KAMBING PANGGANG
2 tapak tangan dan tebal ½ inci]
1 Ulas Bawang merah }
2 Ulas Bawang putih   }    [blend]
Halia sebesar kuku      }
 ½ sk jintan halus  }
½ sk jintan kasar } [tumbuk kasar]
½ sk ketumbar   }

Cara-cara:
  1. Campurkan semua bahan, then perap simpan dalam peti ais  [bahagian bawah 30min atau semalaman] lagi lama simpan lagi sedap..
  2. Masak dalam oven/kuali/api [bbq]

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    
IKAN STIM/BAKED

1 Ekor Siakap besar separuh A4 lipat 2
½ lemon ambil air dia

1 Ulas Bawang merah  }
2 Ulas Bawang putih    }  [blend]
Halia sebesar kuku      }
Black pepper
Garam
Minyak Olive/minyak masak/butter
Kertas Foil

Cara-Cara:
  1. Bersihkan ikan
  2.  Bentang kertas foil 2 kali ganda besar ikan
  3. Lap-lapkan ikan dengan semua bahan [kecuali minyak]
  4. Letak ikan atas foil, then curah semua bahan yang berlebihan then lipatkan kertas foil
  5. Simpan 20min dalam peti ais
  6. Bakar dalam oven 20min dengan suhu 150'c atau kukus 20 min atau bakar atas api bbq atau atas kuali leper
  7. Siap…

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAYURAN
Semua boleh makan dan masak lagi hijau lagi bagus..setiap hidangan mesti ada sayur, kalau malas potong timun 10 hiris.
Jenis Masakan :
·        
Belacan
·         Goreng            
·         Sup                          
·         Saute               } garam sikit, NO MSG/NO AJINOMOTO
·         Rebus
·         Mentah

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MINUMAN
·        
Green tea
·         Teh O
·         Mint Tea
·         Camomile Tea        }  TAKDE GULA WALAU SEBUTIR
·         Air Suam
·         Teh O Ais




TAHAP KEKENYANGAN SETIAP HIDANGAN


Sekejap dah lapar


Senang lapar


3 jam dah lapar


Boleh tahan sampai meal seterusnya

Kenyang giler!!










9 comments:

  1. Waawaaaaawaa tkEy.nanti aku nak try

    ReplyDelete
  2. Terima kasih..sy baru je mula berdiet ni..

    ReplyDelete
  3. Murtabak telur boleh guna ikan tuna dlm tin yg dah dicampur mayonjs ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu xsure..sbb saya dah lama xberatkins, makanya awk kene baca kandungan karbo die kat belakang tin ya..:)

      Delete
  4. boleh ke mnum teh2 ?bkan xbleh ke untuk fsah 1 shanty bru start arinie

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah ek, bole jek kot..tp jgn byk2..

      Delete
  5. siap ada bintang-bintang soo kreatif

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberi sepatah dua kata di sini..:)