Friday 19 December 2014

Resepi : Kek Ais Krim (Ice Cream)

Hari Rabu haritu birthday teamate wa yang ke 29th, kebetulan harini Cik Mira [salah seorang boss kat opis] nak belanja karaoke kat Alamanda, so wa buat keputusan untuk sambut sekali birthday Emma.. Kebetulan 2,3 minggu lepas wa ade tertengok cara-cara buat kek ais krim ni. Makanya malam tadi wa shopping kat Alamanda untuk beli bahan-bahan kek ni.

Bahan-bahan dia :
Loyang 22"
Coklat KitKat 2Jari - 20pcs
Kek Span biasa [untuk based & belah tengah]
Ice Cream pilihan
Marshmallow
Serbuk Oreo
Coklat taburan pilihan
sumber gambar loyang : Hanna Sakura

 
 
Mula-mula susun coklat KitKat keliling Loyang
Then susun kek span untuk jadi alas..disebabkan kek tu kecik, maka wa dah expand bagi penuh ruang

Step xbergambar:
1. ceduk ice cream+tabur marshmallow+oreo
2. Then susun kek lagi untuk jadikan 2 layer
 Lepas tu wa ceduk lagi ice cream+tabur marshmallow+oreo
dah siap step ini sila bekukan sekurang-kurangnya 1 malam untuk pastikan ice cream betul-betul beku dan keras..!

Bila dah keras sepenuhnya, bolehlah tanggalkan tepi loyang tu, 
then hiaskan ikot coklat taburan pilihan anda..:)

 
Berjaya suprisekan Emma..:):)
Selamat hari Lahir kawan sepasukan..!!

  
Settle..!!

  
ni rupa dalaman kek+ice cream+kek

wa tiru kat sinilah..:)


13 comments:

  1. ehh...macam penah makan laa kek nih...hahahahahah...sila buat lagi untuk besday sy plak...hak hak hak

    ReplyDelete
  2. huii ini tidak adil.. tidak adill ~ ana nak jugak kek cmni! huwawawa

    *kalo mixer elba tu sampai nti pon tah rajin ke x nak membaking :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sampai jek mixer, boleh lah mula membuat kek..hehe

      Delete
    2. mixer sudah sampai. tap mood RAJIN blm sampai hahaha

      Delete
    3. hahaha..xpe..ili paham..:) nanti dah buat kek jgn lupa update yer..

      Delete
  3. saya dah cuba dan menjadi.. Thanks!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..lambat dah kite reply..nmpk sgt da lama x on9...hehe..tp cepat cair kan..tu je kekurangan die..huk..huk

      Delete
  4. Moda semua utk bt kek ni bp kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. modal utk kek ni agak mahal..huu..bergantung pada harga coklat.. kalo kite pakai coklat murah, maka murah lah modalnya..yg ni kite buat dalam RM80 jugak, sbb loyang baru beli....heeee...:)

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. bila kita masukkan aiskrim ke dalam tu, aiskrim nya tak meleleh keluar melalui celah celah bahagian batang kitkat tu ke kak ? sebab dalam gambar macam cair je je aiskrimnya

    ReplyDelete
  7. Aduyaii..kat rumah xde loyang bulat la plak... Loyang segiempat je ada.... Boleh ke? Lapik dengan plastik..dah siap, keras kek aiskrim tu, tarik je plastik tu keluar sekali dgn kek...

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberi sepatah dua kata di sini..:)